Send us a quick message

Auckland +64 9 308 9229
Christchurch +64 3 378 1773
info@woods.co.nz
 
Case Study

Hobsonville Village

Hobsonville Village

The Hobsonville Village development is a 1.7 hectares piece of land located at the intersection of Memorial Park Lane and Settlers Avenue.

The land, which was purchased from Countdown Supermarket, was originally intended to be largely an industrial area and was zoned for business and mixed use. Mike Greer Homes saw an opportunity to build a mainly residential development. The initial earthworks development was carried out by another consultancy firm with Countdown as part of a larger subdivision.Woods was tasked with the urban and architectural design of the development.

the brief was to create a village of 90 units. To achieve this number a dense development with units up to three stories high had to be pursued.

 

Regulations stated that existing roads be used for mixed-use typology, which meant a commercial component had to be included. To meet this requirement, Woods designed flexi-units located close to the road with office space on the ground floor and residential space above. This is in line with modern urban design, which you can see throughout the Auckland Unitary Plan.

Urban design now focuses more on creating environments where people can engage with their neighbours and walk to work, to school, or to the park, instead of driving everywhere. That’s what we aimed to achieve at Hobsonville Village.”

 

“It is considered that the development exhibits an exceptionally high standard of design. It responds sensitively to the physical characteristics of the site and sets a benchmark for the quality of the neighbourhood around the new Hobsonville Village Centre”— John MacKay, Urban Design Specialist.

With a target of 90 units, Woods achieved 95 The final development is arranged as terraces in fourteen blocks of two- and three-story units. The buildings are arranged to face onto roads and many are serviced by rear-access lanes and courtyards to ensure the front elevations are not dominated by garage doors. It is a high-density terrace development that didn’t resort to apartments. On paper, it was quite a high yield, but front doors are still at ground level. Residents still have a ‘piece of dirt’ that they own with privacy and living space facing the sun.

Date

March 22, 2016

Tags

Architecture, Urban Design

Need help or advice on your next project, then contact us